2019 Kansalliset – Kartoittajan kuulumiset

Kartoittajan kuulumiset 7.2.2019 Kevätkansallisten kilpailukeskuksena toimii sama pelto, jossa Hissi isännöi v. 1987 1-ryhmän SM-viestejä silloisen pääministerin Harri Holkerin ollessa…

Kartoittajan kuulumiset 7.2.2019

Kevätkansallisten kilpailukeskuksena toimii sama pelto, jossa Hissi isännöi v. 1987 1-ryhmän SM-viestejä silloisen pääministerin Harri Holkerin ollessa kilpailujen suojelijana paikalla. Sen jälkeen kartan eteläosassa, josta n. 2 km2 on nyt kartoitettu uudestaan, ei ole järjestetty kilpailuja. Lopusta kilpailumaastoa ei ole aikaisempaa suunnistuskarttaa. Kokonaisuudessaan kartta käsittää 6,3 km2 alueen. Alun perin maastossa piti järjestää 2-ryhmän SM-keskimatka v. 2016, mutta hanke tyssäsi maanomistuslupiin aiheuttaen maaston vaihdoksen.

Kartoituksen valmistuttua pohdiskelin, että maasto asettaa haasteita ratamestarille, joka voi tuottaa suunnistajille joko pettymyksen tai mieluisan kokemuksen. Ilahduin Reijo Honkasen ilmoitettua kiinnostuksensa tehtävään. Repa on vuosien mittaan laatinut menestyksellisesti arvokisojen ratoja. Mm. v. 2012 1-ryhmän SM-pitkien radat saivat kiitosta kilpailijoilta. Hän paneutuikin heti innolla tehtävään ja jo loppusyksystä saatiin testailla rastipisteitä ja perehtyä valmiin tuntuisiin ratasuunnitelmiin. Suunnistusalue ei muotonsa vuoksi sovi A3:een, joten useissa sarjoissa on käytössä kaksi karttaa. Kartassa on 5 m käyräväli ja mittakaava on joko 1:10000 tai 1:7500 sarjasta riippuen.

Maasto on eteläsuomalaista ylänköä. Kilpailukeskuksen viereinen Emälammi sijaitsee 118 m merenpinnasta. Maasto nousee lounaaseen päin ja länsiosassa karttaa oleva Poutalammi on jo 143 m korkeudella. Paikalliset korkeuserot ovat parinkymmenen metrin luokkaa. Maasto on tyypillistä kangasmaastoa. Jyrkänteitä on vain muutama ja avokallioita sitäkin vähemmän, peltoja ei ollenkaan. Ainoastaan kartan laidoilla on hieman asutusta, joten suunnistus tapahtuu kirjaimellisesti metsässä. Paikoin on raivausjätteitä, joista tuoreimmat hankaloittavat oleellisesti kulkua. Näkyvyys vaihtelee 200 metristä nollaan. Joistakin ojanvarsikuusikoista ei kerrassaan pääse läpi ja ne on kuvattu tummimmalla vihreällä. Ratamestari on tulkinnut hienosti maaston luonteen tarjoten suunnistajille haastavia rastinottoja sekä hienoja, pitkiä reitinvalintavälejä koko rahan edestä. Maastosta kertoo osaltaan se, että v. 1987 ”Könnölä” kartalla miesten voittajajoukkue eteni 6 min/km vauhtia. Kisa tarjoaa hyvän mahdollisuuden testaukseen Jukolaa varten – Hämeessä kun ollaan.

Esko Savonen