2019 Kansalliset – Ratamestarin mietteet

Hissin kansallinen pitkä matka 2019Ratamestarin mietteitä 9.2.2019 Karttojen Emälamminkangas ja Ketunpesänmaan maastot lepäävät vielä paksun lumimassan peitossa, mutta päivä pitenee,…

Hissin kansallinen pitkä matka 2019
Ratamestarin mietteitä 9.2.2019

Karttojen Emälamminkangas ja Ketunpesänmaan maastot lepäävät vielä paksun lumimassan peitossa, mutta päivä pitenee, lumi sulaa ja muutaman viikon päästä lähdetään jo maastoon rastipukkien tekoon.

Kartantekijä Esko Savonen on jo omassa kirjoituksessa avannut millaisessa maastossa tällä kertaa juostaan ”Hissin” kansalliset pitkät matkat 2019 ja lisäksi liitteenä muutama valokuva maastosta sekä näytepaloja kilpailukartasta.

Maaston kulkukelpoisuus vaihtelee suuresti, nopeasta kangasmaastosta siirrytään hidaskulkuiseen, kuviorikkaiseen ja harvennushakkuita odottaviin tiheikköihin. Myös ojitettuja suoalueita kartalta löytyy, täynnä peurojen tekemiä polkuja, joita kartalle ei ole merkitty. Metsäautotieverkosto auttaa suunnistajia pitkien rastivälien reitinvalinnassa.

Kilpailun luonne avautuu hyvin nopeasti suunnistajalle heti lähdön jälkeen, nopein tapa edetä rastiväli ei varmasti aina ole kompassisuunta.

Kilpailukeskus kartan yläkulmassa aiheuttaa sen, että lähes kaikilla sarjoilla on kilpailussa kartan vaihto. Näin on saatu maaston parhaat osat käyttöön kaikille sarjoille. Lasten radat juostaan yhdellä kartalla ja omasta lähdöstä. Kartan muoto ja maasto antavat mahdollisuuden pitkiin rastiväleihin, tarjoten samalla kilpailijalle monia eri reitinvalintoja.

Matkat alustavasti naisten ja miesten pääsarjoissa ovat 8,5 ja 12,5 km, muut sarjat suhteutettuna näihin. Radat ovat pääosin valmiina, mutta aina voi tulla muutoksia kun kevät tulee ja nähdään mitä maastossa on tapahtunut talven aikana. Metsäkoneiden ja sahojen ääniä kuului kun viimeisen kerran kävin maastossa ennen lumen tuloa, mutta toivottavasti äänet kantautuivat korviini kartan ulkopuolelta, Könnölässä metsää riittää.

Tervetuloa kisoihin pitkälle matkalle, vaikka pidemmältäkin ja samalla tutustumaan hämäläismaastoon ennen Jukolaa.

Rtm Repa