Terveiset sateisesta Skånesta

Tämän vuoden Tiomila juostiin eteläisessä Ruotsissa Skånen Glimåkrassa. Keli oli melkoisen märkä, vettä tuli koko päivän aina seuraavaan aamuun asti, välillä kovien kuurojen saattelemana. Hissi oli sekoittanut pakan uusiksi ja kaikki juoksijat juoksivat ”uusissa” rooleissa.

Miehissä Jalosen Jussi aloitti viestin ja hyvin varmasti aloittikin, tullen vaihtoon sijalla 165. Viestin aloitus oli aika erikoinen. Ensin juostiin K-pisteelle hirveää vauhtia, kapeaa ränniä ja k;lta sukellettiin lähes läpipääsemättömään vihreään. Lamppujen valot hävisivät suht nopeasti näkyvistä, sen verran sankkaa vitikkoa oli tarjolla.

Antti-jussi Oksa jatkoi 2. osuudella ja juoksi todella hyvän osuuden. Menomatkalla kisapaikalle alkoi jo keskittyminen ja kuunneltiin rauhallista kannelmusiikkia. A-J nosti joukkueen sijoituksen 140. 3. osuutta lähti jatkamaan Matias Lautamäki. Hieman arvoituksellinen oli Matiaksen viimeaikainen jalan kipeytyminen -> kestääkö juosta??? Kyllä kesti ja Matias nosti edelleen joukkueen sijalle 116. Ilmeisesti Matias ei tykkää juosta vesisateessa, koska niin nopeasti hän metsässä kävi.

Seuraaavana långa natten. Kuka olisi tälle osuudelle sopivampi kuin” ikinuori” Juha Prittinen. Osuudella pituutta 18 km ja yö niin pimeä kuin olla voi. Juha aloitti hyvin, mutta vatsa ei kestänyt tätä yöllistä ”rynkytystä”, vaan kääntyi selälleen ja meni sekaisin (Juha ei). Juha taisteli kuitenkin tullen vaihtoon sijalla 163.

5. osuutta lähti viemään aina varma Vili Virkki. Vili teki jälleen takuuvarmaa suunnistusta tullen vaihtoon sijalla 157, eli jälleen noustiin muutama sija. 6. osuutta juoksi jo veteraani-ikäinen Jyrki Kommio. Jyrkillä oli vaikeuksia parin vihreään vietyyn, todella haastavan rastin kanssa (myös kärkijoukkueet olivat ihmeissään näiden rastien kanssa). Rastit kuitenkin löytyivät ja vaihtosija putosi 16 sijaa. Vaihto sijoitus oli 172.

7. osuutta polkaisi juoksemaan toinen veteraani- ikäinen Jalosen Eero, joka teki myös perusvarmaa suunnistusta ja juoksi lähes virheettömästi tullen vaihtoon sijalla 183. 8. osuudelle lähti aina innoissaan oleva Joona Leipijärvi. Joonan osuudella pituutta 12 km ja yö oli vaihtunut päiväksi. Myös Joonalla oli hieman vaikeuksia näiden vihreiden alueiden kanssa. Täällä vihreä oli todella vihreää. Näkyväisyys oli paikoin alle 1 m. Rastit kuitenkin löytyivät ja Joonan vaihto sija 186.

Kaksi viimeistä juoksijaa pääsivätkin sitten yhteislähtöön. 9. osuudelle ampaisi kuin ampiainen pesästä Niko Kommio, joka juoksee pääsääntöisesti ”vain” isoissa viesteissä. Niko painoi vaativan ja lyhyen, keskimatkan tyylisen osuuden puhtaasti, alusta loppuun. Sitten oli 10. osuuden vuoro. Kukapa tälle osuudelle olisi sopivampi kuin Kivikon Antti. Osuudella pituutta lähes 14 km. Antti lähti avaamaan reittiä ja samalla tarkasti ensimmäisen rastin hajontarastin, että on varmaan oikeassa paikassa ja olihan se. Seuraavaksi sitten omalle ykkösrastille ja luottaen siihen, että ratamestari on vienyt loput hajontarastit oikeille paikoille. Enää Antti ei käynyt niitä katselemassa vaan rupesi valmisteleen Hissin miehille hyväksyttyä loppusijoitusta. Sieltähän se tuli.

Tällä hetkellä lista näyttää sijoitusta 212 mutta tiedetäänhän nämä Ruotsin tulosliuskat. Yhteislähdöt sekoittavat aina tämän maan tulospalvelun ja listat sekä sijoitukset elävät seuraavan puoli vuotta. Kaikin puolin onnistunut kisareissu Ruotsin Tiomilassa tänä vuonna. Rata ja maasto olivat myös poikkeuksellisen haastavat tänä vuonna. Avonaisilla alueilla (ainakin suot) oli vettä ja rankaa lähes napaan asti (luultavasti tankattu koko alkuviikko). Mäet oli tungettu täyteen jos jonkin kokoista kiveä.  Joku kilpailijaporukka oli varmaan kuullut minkälainen porukka Hämeestä on tulossa.  Majoituksessa koitettiin ”häiritä” Hissin keskittymistä ja joku keksi vanhan NHL-kikan ja laukaisi palohälytyksen päälle. Hissin miehet kuitenkin näyttivät kylmäpäisyytensä eikä kukaan sännännyt ulos vaan kaikki jatkoivat keskittymistä rauhallisesti nukkuen, näyttäen ettei häirintä onnistunut. Hissin juna kuitenkin kulki vääjäämättömästi kohti maalia. Kisa on nyt kahlattu läpi ja alustavasti jo suunniteltiin ensi vuoden Tiomilaa 2020. Mainittakoon, että mukaan mahtuu vain 10 iloista juoksijaa.

Raportin toimitti Jyrki Kommio