Toivo Vanhapelto in memoriam

Toivo Vanhapelto oli syntynyt rajan takana Ylämaalla. 3-vuoden iässä hän muutti perheen mukana Antreaan, josta olivat talvisodan aikana evakossa. Jatkosodan vuoksi kotiseutu jäi lopullisesti taakse ja uusi kotipaikka löytyi Janakkalan Huhtolasta. Myöhemmin Topin asuinpaikaksi vakiintui Hämeenlinna. Topi oli Hämeenlinnan Suunnistajien kantavia voimia. 1973-74 hän toimi seuran puheenjohtajana. Viimeisiin vuosiin asti hän oli ahkerasti mukana seuran talkootoiminnassa, kunnes voimat alkoivat ehtyä. Hän on kuulunut myös Reserviläisurheiluliiton hallitukseen.

Topille urheilu muodostui oleelliseksi osaksi elämänmenoa. Monipuolisuusurheilijana hän voitti piirinmestaruuksia painissa, hiihtosuunnistuksessa ja ampumahiihdossa. Ammunnassa hän saavutti suurmestariluokan isopistoolilla (568 ). Partiohiihdossa hän voitti armeijan mestaruuden. Reserviläisliiton ja poliisikunnan mestaruuksia hänelle kertyi kosolti eri lajeissa. Rakkaimmassa lajissaan suunnistuksessa hän pääsi ikämiessarjoissa SM-mitaleille. Hämeenlinnan Suunnistajien lisäksi Topi on edustanut Janakkalan Janaa, Hämeenlinnan Voimailijoita ja Hämeenlinnan Hiihtoseuraa.

Topin kertomista suunnistuskokemuksista on syytä mainita muutamia: 1960-luvulla kevään kansallisissa suunnistuskilpailuissa Topi osui pitkällä rastivälillä harmikseen pitkulaisen järven keskelle. Varjoisella rannalla olleesta pilkkimiehestä Topi arveli jään kestävän hänetkin. Aikaakin säästyisi kun ei tarvitsisi lähteä kiertämään järveä. Aurinkoisella vastarannalla jää kuitenkin petti pilkkimiehen katsellessa Topin taistelua rannalle. Sen jälkeen kylällä kiersi juttu hullusta suunnistajasta.

1965 Petäjävedellä järjestetyssä Jukolan Viestissä Topi tuli KOOVEEn Into Sandströmin kanssa kärjessä kuudennen osuuden kartanjakopaikalle, jossa järjestäjät ojensivat heille kartat. Ykkösrastilla heille paljastui karmea totuus: Heille oli annettu edellisen osuuden kartat. Näin Topi ei päässyt juhlimaan mahdollista Jukolan Viestin voittoa. Hämeenlinnan Suunnistajilla oli ankkuriksi asettaa v. 1960 suomen mestari ja edellisvuoden yösuunnistuksen hopeamitalisti Aarne Neuvonen.

1967 Leppäkoskella järjestettiin hiihtosuunnistusviestin SM-kilpailut. Hämeenlinnan Suunnistajilla oli neljä joukkuetta, joissa aloitusosuudella Topin lisäksi olivat Emil Lemmetty, Erkki Paronen ja Olavi Sarikka. Topi tunsi hyvin kotipaikkakuntansa tienoot. Pellonlaidan metsätietä hiihdettäessä Topi alkoi yhtäkkiä valittaa, että hän on ihan poikki ja pyysi juotavaa. Lemmetty ei tajunnut pelin juonta, jonka vuoksi häntä piti nykiä hihasta. Perässä hiihtäneiden edettyä tarpeeksi kauas, sanoi Topi Paroselle, että paina umpihankeen suoraan pellon yli ladolle. Harhautus onnistui hyvin, sillä karkulaisten perään kääntyneistä ainoastaan Helsingin Suunnistajat esti vaihdossa Hämeenlinnan Suunnistajien nelosjohdon neljännellä sijallaan.

Hämeenlinnan Suunnistajilla oli 1960-70–lukujen vaihteessa myös Hämeenlinnasta Lahteen juostavassa Palma-viestissä joukkue. Topi oli uhonnut, että Hämeenlinnan Suunnistajat takuulla johtaa viestiä.  Seuraavan päivän Hämeen Sanomien etusivulla oli kuva, jossa kauppatorilta tapahtuneen lähdön jälkeen Topi juoksee rinta kaarella reilussa johdossa.

Siviiliammatiltaan Topi oli ylikonstaapeli. Poliisikoiratoiminta tuli merkittäväksi osaksi työtä ja vapaa-aikaa. Poliisien kansainvälisissä IPA –tapaamisissa matkaseurana oli myös Kaija -vaimo. Työssään Topi kohteli kaikkia asiakkaita ihmisarvoa kunnioittaen. Hän oli työyhteisössä pidetty ja arvostettu henkilö. Huumorintajuisella ja ystävällisellä esiintymisellään hän levitti hyvää tuulta ympäristöönsä myös vapaa-ajalla.

Maallisen matkansa päättäneistä vuosien vieriessä päällimmäisenä mieleen jää ainakin jokin asia. Topista niitä jää monta. Topia jäivät lähiomaisista vaimon lisäksi kaipaamaan kaksi tytärtä perheineen ja yksi lapsenlapsi.
 
Emppu

Kuva: Toivo Vanhapelto on päässyt maaliin