Ahvenistolla on aina urheiltu

SM-viikonlopun maastolla on monipuolinen historiansa, vaikka alue onkin melko suppea. Ahveniston alue erottuu selkeästi ympäröivästä kaupunkialueesta ja sen sydän on 30 metriä syvä Ahvenistonjärvi. Vuonna 1967 rakennettu Ahveniston moottorirata on ehkä jopa kuuluisin alueen paikoista. Noin kolmen kilometrin mittaisella radalla järjestetään erilaisia autourheilutapahtumia, kuten SM-viikonlopunkin aikaan. Talvisin se toimii mainiona hiihtopaikkana.

Ahveniston urheilukeskus vuoden 1952 olympialaisissa

Ahveniston urheilukeskuksen (Ahvenistonjärven uimaranta) puitteet rakennettiin 1952 Helsingin olympialaisiin, joissa se toimi nykyaikaisen viisiottelun näyttämönä. Urheilukeskuksen ensimmäinen vaihe, maauimala, valmistui loppukesällä 1950. Pukusuojarakennus tehtiin vuonna 1951 ja kahvilarakennuskin vuonna 1952, kuten myös niin kutsuttu johdon torni.

Olympialaisten avajaisia juhlittiin Hämeenlinnassa 20.7.1952 Olympialippu liehui Ahveniston lisäksi Kaurialan urheilukentällä sekä Aulangolle perustetussa kisakylässä, lähellä Katajiston kartanoa.

Nykyaikainen viisiottelu koostui silloinkin viidestä eri lajista: esteratsastuksesta, miekkailusta, ammunnasta, uinnista sekä maastojuoksusta. Maauimala toimi uintikilpailun areenana. Ns. laululavan tasanteelle, nykyiselle beachvolley-kentälle, pystytettiin miekkailukatokset. Maastoesteratsastus alkoi Raviradan kentältä eli Pullerilta ja viiden kilometrin reitti kiersi Ahvenistonjärven. Maali oli rannalla. Maastojuoksureitti kulki Ahvenistonjärven ympäri ja mittaa sillä oli nelisen kilometriä. Kahvilarakennus toimi olympialaisten kisakeskuksena.

Jukolan viesti 1952

Juuri ennen 1952 olympialaisia Ahvenistolla tapahtui muutakin. Jukolan viestin maali nimittäin sijaitsi urheilukeskuksessa. Kyseessä oli viimeinen Jukola, jossa maali on eri paikassa kuin lähtö ja viesti kulki paikasta toiseen. Lähtö oli Miemalassa ja viesti kulki Alajärven länsipuolelta Ahvenistolle. Järjestäjänä toimi Hämeenlinnan Tarmo ja Helsingin Suunnistajille tuli kaksoisvoitto.

Maauimalan paluu

Rapistunut maauimala sulki ovensa yleisöltä 1985. Ahveniston suojeluyhdistys teki vuosikymmeniä talkootöitä alueen ylläpitämiseksi. Lopulta maauimalan kunnostukseen löytyi rahoitusta ja kunnostustyöt aloitettiin 2013. Ne saatiin päätökseen 2014 kesällä. Maauimalan tekniikka saatiin nykyaikaiseksi ja uimarit ovat saaneet polskutella 26-asteisessa vedessä kesäisin.

Maauimala nykyään
Hyppyrimäet

Ahvenistolla oli hyppyrimäkiä urheilukeskukseen johtavan tien vieressä. Ensimmäinen valmistui jo vuonna 1925. Uusi betonimäki valmistui harjulle lähelle moottorirataa vuonna 1968 ja mäessä järjestettiin heti  avajaisvuonna normaalimäen SM-kilpailut. Vuosien saatossa siellä järjestettiin säännöllisesti kilpailuja ja hyppäsipä Nykäsen Mattikin tornista . Viimeiset hypyt mäestä hypättiin vuonna 1995. Sen jälkeen hyppyritorni on ollut seinäkiipeilijöiden käytössä ja tornissa on ollut myös puolustusvoimien ja radioamatöörien antenneja. Mäkeä on esitetty purettavaksi useamman kerran, mutta purkukustannusten takia ehdotukset eivät ole menneet vielä läpi.

Motocross-rata

Kilpailualueella harjun itäpuolella päristeltiin aikoinaan myös motocrossia. Vuonna 1958 harjualueelle rakennettiin vaativa motocross-rata, joka oli käytössä aina vuoden 1972 loppuun saakka. Lähtöpaikka näkyy suunnistuskartassa edelleen niittynä.

n. 1961, Ahveniston MotoCross, n:o 44 Kauko Kalminen, Maico 250 cc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vesitorni

Pullerinmäen puolella seisoo vesitorni, jonka katolle on sijoitettu tähtitorni. Sitä ylläpitää Hämeenlinnan tähtitieteen harrastajien yhdistys Vega ry.

Toimintapuisto

Nykyään urheilukeskuksessa on myös seikkailuhuvipuisto, jossa pääsee haastamaan itseään, sekä muuta liikunnallista toimintaa. https://ahvenisto.fi/fi/

 

Lähteet:

https://ahvenisto.fi/fi/maauimalan-historia

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ahveniston_hyppyrim%C3%A4et

https://www.hameenlinnanhiihtoseura.fi/seura/historiaa/

https://www.hamewiki.fi/Ahvenisto

Ahveniston Olympiapuisto

https://www.kyppi.fi/palveluikkuna/rapea/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=200990

https://www.hml5.fi/tarinat/hameenlinnan-olympialaiset-19522/

Jukolan historia

http://motoristi.fi/html/ahvenisto.html

https://asiakas.kotisivukone.com/files/testikerho.kotisivukone.com/HLMK_N_KERHOHISTORIAA.pdf

https://ahvenisto.fi/fi/