Niille, jotka eivät lähde SM-pitkälle matkalle Enoon:
Paikka ja aika: la 2.9. klo 10.30 Museo Militarian edessä oleva kenttä, Vanhankaupunginkatu 19
Suunnistusliiton ja Neuroliiton yhteistyöhankkeella (2021-2023) järjestetään tarkkuussuunnistuksen lajiesittelyjä kymmenillä eri paikkakunnilla Suomessa. Hämeenlinnassa Neuroliiton paikallisyhdistyksen väki suunnistaa iltapäivällä, meidän jälkeen. Samalla vaivalla pääsevät siis tutustumaan sekä suunnistajat että Neuroliiton väki lajin saloihin.
Ilmoittautuminen: Koska kartat tulostetaan etukäteen, ilmoittautuminen on su 27.8. klo 24 mennessä osoitteeseen myClubiin tai vaihtoehtoisesti jarmo.j.lahti(at)gmail.com tai wapp 0400864436/Anniina
Mitä se taas olikaan?
Tarkkuussuunnistus on yksi Suunnistusliiton neljästä lajista ja sen MM-kilpailut olivat tänä vuonna Tšekin vuoristomaisemissa. Tarkkuussuunnistuksessa katsellaan rastilippuja polulta tai tieltä ja arvataan (tai tiedetään), mikä niistä on paikallaan vai onko mikään. Etenemisnopeutta ei mitata, vaan pisteitä saa oikeista vastauksista. Lisäksi aikarastilla mitataan vastausnopeutta sekunteina.
Kenelle se sopii?
Laji sopii kaikille nuorista vanhoihin. Siis kenelle tahansa, joka haluaa parantaa kartanlukutaitoaan tai kilpailla siinä. Laji sopii treeniksi niin huippusuunnistajalle kuin nuorellekin, ja sitä voi harrastaa myös, kun tossut jo alkavat painaa, kunhan pääsee pari-kolme kilometriä hyvää polkua läpi joko kävellen tai jonkin apuvälineen kanssa. Tällä kerralla radat on suunniteltu noin 12-vuotiaista ylöspäin. Sitä nuoremmille opastajan kanssa. Laji tarjoaa myös mahdollisuuden pysyä kiinni suunnistustehtävissä, jos kilpasuunnistus on jäänyt vähemmälle esimerkiksi vammautumisten vuoksi tai jos iän myötä liikkuminen metsämaastossa on hankaloitunut.
Mitä tarvitsen mukaan? Miten toimin reitillä?
Hakaneulan tai kynän sekä karttamuovin. Kompassilla voi tarkistaa, onko rasti oikeassa suunnassa, mutta ilmankin voi kokeilla. Ammattilaiset saattavat miettiä tehtäviä parikin tuntia, mutta tunnissakin ehtii ihmettelemään jo paljon. Etiketin mukaan reitillä ollaan yleensä hiljaa.
Saat lähtöpaikalla kartan (1:3000/käyräväli 2 m), johon on merkitty noin 30 rastia. Kuljettavaa tulee noin 2,7 km. Saat liikkua vain kartan ruskeita alueita pitkin, ja niistäkin osa on kielletty. Tiiraile rasteja paikoista, mistä arvelet näkeväsi ne parhaiten.
Tällä kertaa kaikki tavalliset tehtävät ovat oikein/väärin -tehtäviä. Jos rasti on mielestäsi oikeassa paikassa, vastaa A. Jos rasti on ainakin 4 metriä väärässä paikassa, vastaa Z. Ole tarkkana, sillä ”eiku”-vastauksista ei saa pisteitä.
Reitin lopuksi on 2 aikarastia Hämeen linnassa.
Aikarasteilla näet tuoliin istuuduttuasi 6 rastilippua, ja sinun pitää muistaa, että niiden nimet ovat vasemmalta oikealle alfa, bravo, charlie, delta, echo ja foxtrot. Käännä kädessäsi olevasta karttanipusta ensimmäinen tehtävä auki, katso siinä olevaa rastiympyrää ja ratkaise, mikä näkemistäsi rastilipuista on kartan mukaisessa paikassa. Jos mikään ei ole oikeassa paikassa, vastaa zero. Toista niin kauan, kun nipussa riittää tehtäviä (5 kpl). Mitä nopeammin vastaat oikein, sitä parempi tulos. Väärästä vastauksesta tulee 30 sekuntia sakkoa.
Tilaisuuden lopuksi ohjaaja kävelee radan takaperin läpi ja selittää, miten tehtävät olisi pitänyt ratkaista.
Linna ja sitä ympäröivä puistoalue saattavat vaikuttaa hyvän näkyvyyden ja pienten korkeuserojen vuoksi tarkkuussuunnistusmaastoksi äkkinäisesti helpohkoilta, mutta sinne on laadittu kuitenkin mukava haitari tehtäviä helpoista SM-tasoisiin, koska tarkoitus on esitellä lajia sellaisena kuin se on. Maastossa kannattaakin joskus muistaa, että kaikki ei ole aina sitä, miltä näyttää.
Tervetuloa kokeilemaan!
VINKKI! Tarkkuussuunnistuksen aikarastitehtäviä voi harjoitella myös netissä osoitteessa http://temposim.yq.cz . Temposimulaattorissa on kilpailut ainakin kerran kuussa, mutta kaikki vuosien mittaan järjestetyt tapahtumat ovat siellä arkistossa ja käytettävissä treenaamiseen. Järjestelmä syöttää hiukan ajokorttikokeen tapaan valokuvia ja kartanpaloja, joiden perusteella sitten vastataan klikkaamalla oikea vastaus (A,B,C,D,E,F,Z). Näitten klikkailu on hauskaa ajanvietettä ja treeniä erityisesti talvella.