Nuorten Jukolasta 12. sija!

| Aiheet: Yleinen

Hämeenlinnan Suunnistajat lähti Kotkassa suunnistettuun 37. Nuorten Jukolaan kahden joukkueen voimin. Joukkueet kasattiin omista ja Lounais-Hämeen Rastin nuorista. Mehän olemme tehneet Suunnistusliiton nuorisosopimuksen LHR:n (ja myös Tarmon) kanssa. Ykkösjoukkueen upeasti 12. sijalle suunnistivat Emma Raimovaara, Aleksi Juote (LHR), Topias Immonen, Venla Mennala, Alma Peltotalo, Eevi Kulju ja Thomas Saarela (LHR). Joukkueen vaihtosijat olivat 35-35-24-22-21-20-12. HlS:n kakkosjoukkueessa juoksivat Tiuku Suomi (LHR), Niklas Göransson, Leo Raimovaara, Alisa Göransson, Vilho Syrjälä (LHR), Anni Rokka (LHR) ja Niko Lukkala. Joukkue taisteli sijalle 100. Kakkosen vaihtosijat olivat 130-124-120-112-108-107-100. Molemmat joukkueet siis suunnistivat nousujohteisesti ilman mitään notkahduksia.

Joukkueet saatiin tänä vuonna kasattua hyvissä ajoin, mikä on suunnistajille mukava juttu valmistautumisen kannalta. Sitten koitti NuJun aatonaatto ja kakkosjoukkueesta alkoi tippua ilmoituksia sairastumisista. Aattona koutsien puhelimet kävivät kuumina, kun haettiin varajuoksijoita. Onneksi meiltä löytyy heittäytyviä nuoria, jotka ovat valmiita mukaan nopealla varoitusajalla eikä sekään haittaa, vaikka viesti suunnistetaan Kotkassa saakka. Suurkiitos heittäytyjille – ilman teitä olisi meidän kakkonen ollut torso!

Kilpailupaikalla yhdessäolo ja toisten tukeminen ja kannustaminen on se juttu. Tunnelma Kotkassa oli hieno, olihan paikalla tuhatpäinen suunnistajajoukko huoltajineen. NuJun oma erikoispiirre on eri-ikäisille suunnitellut osuudet. Isommat saavat tukea, kannustaa ja näyttää mallia, nuoremmat imevät oppeja ja kokemuksia. Siinä on jotain niin hienoa!

12. sija ei ole mikään pikkujuttu. Nuorten Jukolaa on suunnistettu jo 37 kertaa vuodesta 1986 lähtien. Viisi kertaa seurallamme ei ole ollut joukkuetta NuJussa. Enimmäkseen on oltu mukana kahden joukkueen voimin, mutta muutama vuosi sitten HlS sai neljäkin joukkuetta liikkeelle. Seuramme on vuosien saatossa ollut tätä 12.sijaa korkeammalla vain viisi kertaa. Vuonna 1990 HlS oli peräti toinen. Tässä menestysjoukkueessa oli muuten mukana nykyäänkin rivistössämme puuhaileva ja kilpaileva Pirilän Mikko, kuten myös vuonna 1991, jolloin joukkue oli kuudes. Seitsemännen sijan HlS on suunnistanut kaksi kertaa: 1987 (joukkueessa mm. Vesterisen Esa ja allekirjoittanut itsekin) ja 1994 (joukkueessa mm. Hovilan Hanna). 2000-luvulla tämänvuotinen sijoitus on pystytty alittamaan kertaalleen eli vuonna 2011 joukkueen ankkuroi 10. sijalle Vili Virkki (mukana myös mm. Niko Kommio, Sanna Karppinen os.Sairanen). Eli 26 vuotena sijoitus on jäänyt heikommaksi kuin viime viikonloppuna.

Ihanien heittäytyjien lisäksi nostan hattua mahtaville huoltajille, jotka kuskaavat nuoria suunnistajiamme harjoituksiin, kuntorasteille, leireille sekä kisoihin, joissa toimivat vielä opastajina ja huoltajina pitkiä päiviä. Jos ehtivät, käyvät he itsekin kuntosuunnistuksessa, mikä toivottavasti antaa edes hiukan vastapainoa huoltohommille. Haikeudella muistelen vanhaa seurabussia, jossa itse tuli vietettyä suurin piirtein kaikki viikonloput nujuikäisenä.

Kaikkien panos viestijoukkueessa on tärkeä. Jokaisen suoritus joukkueessa on täsmälleen yhtä arvokas kuin joukkueen lopputulos. Suunnistukseen kuuluu sekin, ettei oikein taida olla edes mahdollista, että kaikki seitsemän voisivat juosta vaihtoon täydellisen suorituksen tehneenä. Kaikki ovat kuitenkin onnistujia tehtyään hyväksytyn suorituksen – kaikki ovat tehneet parhaansa. Jos itselle ei osu se ihan kaikista paras päivä, niin iloitaan toisten nappisuorituksista.

Ensi vuonna NuJu kilpaillaan Hyvinkäällä. Tämän vuoden joukkueistamme ei kukaan suunnistaja  kasva vielä NuJu-iästä ulos. Mitähän ensi vuonna tapahtuu?

– Anniina