Raportti kuurojen suunnistuksen euroopanmestaruuskisoista

| Aiheet: Yleinen

Juuso on taas ollut maailmalla edustustehtävissä ja kertoo kilpailuista:

Kuurojen suunnistuksen euroopanmestaruuskisat sprintteinä

Minut valittiin edustamaan Suomea kuurojen suunnistuksen EM-sprinttikisoihin Latviaan. Suomesta oli tällä kertaa viisihenkinen maajoukkue. Kisoihin oli saapunut 53 suunnistajaa 13 eri maasta.

Kilpailtavat sprinttimatkat
1. Henkilökohtaiset sprintit 8.6.
2. Neliosuuksinen sprinttiviesti 9.6.
3. Pidempi versio sprintistä eli ”City Race” 10.6.

Henkilökohtainen sprintti kisattiin Ikskilessä. Rata ei ollut hirveän tekninen, mutta oli karttaan saatu tehtyä muutamat rastivälit, joissa täytyi olla tarkkana.
Suoriuduin radasta aika puhtaasti paitsi yhden rastin osalta. Luin väärin karttaa ja menin leimaamaan rastia aidan toiselta puolelta. Mokasta aiheutui +30 sekunnin kierto. Lopulta olin 9. sijalla 1,5minuutin erolla ukrainalaisten mitalikolmikkoon. Ei minulla olisi ollut mitään asiaa top 5:een, mutta ilman mokaa olisi sijoitus ollut varmasti 6, kun oli sen verran pienet aikaerot. Naisten puolelta Suomen Sara-Elise Ruokonen pokkasi näytöstyyliin EM-kullan odotetusti.

Neliosuuksisen sekaviestin kilpailukeskus oli Salaspilsissa, Riikan lähellä. Sekaviestissä Suomen lisäksi olivat edustettuna Liettua, Latvia, Ukraina, Viro, Tšekki ja Ruotsi.
Suomella oli hyvät mahdollisuudet mitaliin, mutta ensimmäisellä osuudella juoksijaltamme jäi leimaamatta yksi rasti, vaikka se oli matkan varrella. Sen myötä tuloksemme hylättiin.  Juoksimme kuitenkin loppuun asti ja sijoituksemme olisi ollut viimevuotisen tapaan kolmossija. Tästä muodostunee minulle jonkinsortin kirous. Oma osuuteni oli toisena ja suunnistin ihan hyvin, niin ettei kärki päässyt karkaamaan.

City Race kilpailtiin sekin Riikan kupeessa, Dzirciemsin alueella. Rata oli nopea ja 5,7 kilometrin mittainen. Ratkaisevaa oli kenellä riitti vielä juoksuvoimaa ja -vauhtia kisojen viimeiseen kilpailuun.
Lähdin viimeisten joukossa ja oli suuri yllätys, kun saavuin maaliin kolmantena, mutta lopulta sijoitukseni oli kuudes. Minun jälkeeni lähti vielä muutama kova suunnistaja. Sain ylläpidettyä hyvää vauhtia ja reittivalinnat olivat sujuvia. Tässäkin kilpailussa Sara-Elise paineli naisten puolella voitokkaasti EM-kultaan selvällä erolla.

Summarum

Oli tosi huikeaa havaita, että alla on onnistunut sprinttipainotteinen treenikausi, ja sen myötä tuloksissa näkyivät parantuneet sijoitukset viime MM-kisoista. EM-kisat antoivat itseluottamusbuustia seuraaviin arvokisoihin. Lisää treeniä alle ja pitäisi päästä entistä lähemmäksi top 5 -sijoja. Ottaen huomioon lähtökohtani, sillä aloitin suunnistamaan tosissaan vasta muutama vuosi sitten.

Kiitän Hämeenlinnan Suunnistajia kisamatkan tukemisesta.

Terkuin Juuso Toivonen

Linkit tuloksiin, karttaan ja uutisiin:
https://lof.lv/?p=sac&fid=2024060800 – henkilökohtainen sprintti

https://lof.lv/?p=sac&fid=2024060930 – sekaviesti

https://lof.lv/?p=sac&fid=2024061000 – city race

Ruokosesta kuurojen suunnistuksen tupla Euroopan mestari – Suomen Kuurojen Urheiluliitto ry