Raportti kuurojen suunnistuksen maailmanmestaruuskilpailuista

| Aiheet: Yleinen

Hei! Olen Juuso Toivonen ja edustan seuratasolla Hämeenlinnan Suunnistajia. Alkukesästä minut valittiin kuurojen seitsenhenkiseen suunnistusmaajoukkueeseen. Lupasin kirjoittaa Hissille jälkeenpäin reissusta kokemuksia.

Tähän väliin pieni info:

· Päästäkseen kilpailemaan kuurojen kisoissa, urheilijalla oltava kuulonalenema yli 55 dB paremmassa korvassa. Itsellä molemmat korvat ovat täysin kuuroja. Kuulen sisäkorvaistutteen avulla.

· Viidennet kuurojen suunnistuksen maailmanmestaruuskilpailut käytiin Ruotsissa Tukholmassa ja Solnassa 28.8.-5.9.2023.

· MM-kilpailuihin saapui 63 urheilijaa (39 miestä, 24 naista) 13 eri maasta.

Sprinttimatkat

Sprinttimatkat pidettiin Avicii-areenan kupeessa. Keskiviikkona oli henkilökohtaiset sprintit ja torstaina parisprinttiviestit.

Henkilökohtaisella sprinttimatkalla sorruin pariin pahaan virheeseen, joiden myötä sijoituksekseni tuli 17. Alue oli yksinkertainen 1980-luvulla rakennettu lähiö, mutta sinne oli rakennettu paljon pieniä esteitä lisätäkseen rataan haastavuutta.

Parisprintissä suunnistimme hyvin naisparin kanssa ja maaliin pääsimme kolmansina ennen Ruotsia. Draamaa saatiin vielä aikaiseksi, kun leimantarkistuksessa selvisi minun käyneen väärällä hajonnalla. Näin ollen meidän tuloksemme oli diskattu. Siinä meni minun saumani mitaliin MM-kisoista kotiin tuomisina.

Naisten sarjassa sprinttiparini Sara-Elise suunnisti upeasti MM-kullan henkilökohtaisessa sprintissä. Edellisestä olikin vierähtänyt 22 vuotta.

Maastot

Lepopäivän jälkeen kilpailtiin pitkässä matkassa Bromsebyn luonnonpuistossa, noin 30 km Tukholmasta pohjoiseen. Oma suoritukseni riitti yhdeksänteen sijaan 30 kilpailijan joukosta. Paria rastia olisin voinut hakea paremmin ja huolellisemmin kompassin kanssa. Naisista Sara-Elise nappasi toistamiseen MM-kultaa lähes virheettömällä suorituksella vahvojen ukrainalaisten nenän edestä.

Sunnuntain keskimatkan kilpailussa putosin pykälää alemmas 10. sijalle. Kuten pitkässä matkassa, niin tässäkin sorruin pariin pahaan pummiin, jotka olisivat olleet vältettävissä paremmalla keskittymisellä. Tässä vaiheessa tiiviin kilpailutahdin tuoma rasitus alkoi tuntua jaloissa eri vaivoineen.

Viestikilpailut ja kokemuksia

Parin vuosikymmenen vuoden tauon jälkeen Suomesta saatiin miesjoukkue jalkeille. Viestikilpailut pidettiin Rösjöskogenin luonnonpuistossa. Maasto on liikkujien kovassa käytössä oleva alue, joten siellä on paljon polkuja. Avasin ensimmäisen osuuden. Juoksu tuntui yllättävän kevyeltä ja kaikki rastit löytyivät hyvin. Pääsin tuomaan joukkueeni toiselle osuudelle neljäntenä. Lopullinen sijoituksemme oli 5. Viestijoukkueen juoksijoita oli siis yhteensä kolme. Naiset saalistivat hopeaa upealla suorituksella.

Minulle MM-kisat olivat ensimmäiset laatuaan. Ne olivat erittäin hyvä ja opettavainen kokemus, josta on hyvä lähteä kohti seuraavia kisoja. Ensi vuonna on EM-sprinttikisat. Sitä seuraavana vuonna 2025 on kuurojen olympialaiset Japanin Tokiossa, jossa suunnistus on yksi olympialajeista. Tähtään siihen, että pääsisin kisakoneeseen mukaan, mutta siihen on vielä aikaa ja riippuu paljolti senhetkisestä elämäntilanteesta.

             

Valokuvat:
– Natalia Polak
– Mikael Sundberg
– Heli Romu/Suomen Kuurojen Urheiluliitto ry