Vuoden nuori vaikuttaja 2023 – Ilari Skyttä!

| Aiheet: Yleinen

Lapsen oikeuksien viikon vietto alkoi maanantaina 20.11. juhlakonsertilla Jousien juhlaa – lapsiystävällinen kunta 10v. Hämeenlinnan kaupunki järjesti juhlakonsertin Verkatehtaalla yhdessä Sibelius-opiston kanssa.

Konsertissa julkistettiin myös Vuoden nuori vaikuttaja -palkinnon saaja. Juhlavuoden kunniaksi Hämeenlinnan kaupunki halusi palkita iältään 12-18 vuotiaan hämeenlinnalaisen nuoren tai nuorten ryhmän, joka on osoittanut aktiivisuuttaan yhteisössään, tuottanut hyvää mieltä muille nuorille tai muille kaupunkilaisille tai edistänyt muuten lapsiystävällisyyttä teoillaan tai toimillaan kuluneen vuoden aikana. Hämeenlinnan kaupungin valinta oli: Vuoden nuori vaikuttaja 2023: Ilari Skyttä! Kaurialan lukion abiturientti, 18 v.

Ilari onkin vaikuttanut hämeenlinnalaisten lasten arkeen monin tavoin.
Poimintoja valintaperusteista: Nuori ikä ei estä Ilaria kantamasta seurassa monipuolista vastuuta. Hän on jo parin vuoden ajan tehnyt itsenäisesti suunnistusratoja kuntosuunnistustapahtumiin mahdollistaen näin muutamien satojen suunnistajien pääsyn rastienhakuun. Lisäksi Ilari on toiminut usean vuoden ajan lasten suunnistuskoulun ohjaajana ja tässä roolissa hän on osallistunut harjoitusten suunnitteluun ja toteuttamiseen. Harjoitusten suunnittelu vaatii toisinaan yhteydenottoja seuran ulkopuolisiin tahoihin, eikä Ilari kainostele näissä tilanteissa yhtään.

Kiitospuheessaan Verkatehtaalla Ilari kertoi, että ihan parasta on nähdä, kuinka lapset kehittyvät suunnistustaidoissaan. Keväällä heidän kanssaan mennään lähes kädestä kiinni pitäen, mutta loppukesällä he jo kirmaavat itse karttaa lukien. Fiksuna nuorenamiehenä hän oivaltaa hyötyvänsä myös itse auttaessaan toisia.

– Viikoittaiset treenit ovat parasta. Siellä on kivaa ja se tuo myös omaan elämään vähän erilaista. Lasten kehityksen näkeminen on tosiaan hienoa. Tykkään kyllä myös vähän niin kuin taustatoiminnasta eli kun piirrän ratoja ja teen karttoja. Tiedän, että siitä on apua ja se myös kehittää itseäni. Etenkin ratojen kautta se on vähän uudenlainen kulma minulle ja koen, että pystyn antamaan myös suunnistuskoululle vähän uudenlaista näkökulmaa.

Hämeenlinnan Suunnistajat järjesti tänä vuonna pyöräsuunnistuksen SM-kisat, joissa Ilari toimi lähtöpäällikkönä. Kaiken edellä mainittujen toimien lisäksi hän tekee suunnistuskarttoja paitsi seuran myös koulujen käyttöön ja vaikuttaa seuran junioritoimikunnassa.

Ilari on kelpo esimerkki kaikenikäisille toimeliaasta, kehittämishaluisesta ja iloisesta vapaaehtoistoimijasta. Ilari on kehittänyt osaamistaan kouluttautumalla ohjaajana ja ratamestarina. Hänellä on hieno kyky huomioida kaikki osallistujat lasten harjoituksissa. Ilarilla on aina iloinen ilme ja kohtelias käytös kaikkia kohtaan.

Miten Ilarista on tullut yhteisössään vaikuttava ja millaisia vinkkejä hän antaa muille nuorille?

– Koen, että tämä lähtee omasta innostuksesta ja siitä, että itse tykkään tästä jutusta. Kun intoa ja halua riittää, niin kyllä silloin myös annetaan vastuuta ja mahdollisuuksia vaikuttaa.

Viisaita sanoja.

Onnea Ilari!