Ratamestarin kommentit

Allekirjoittanut on saanut ison kunniatehtävän toimia oman kasvattajaseurani 70 v- juhlakilpailujen ratamestarina. Juhlakisamaastomme suunnistushistoria vetää vertoja jopa Hyvinkään Kytäjälle; 1950- luvulla maastossa käytiin pohjoismaisia maaotteluita ja 1980-luvun alussa SSL:n juhlakilpailut. Vuonna 1998 maaston kallioille ja jyrkänteille raapivat piikkarinjälkensä maailman valiot maailmankupin finaaleissa. Maaston viimeisin arvokisa oli vuonna 2012, jolloin SM-pitkien kultaa juhlivat mm. Minna Kauppi ja Frederic Portin.

Janakkalan Vipukorven-Tömäyskallion kilpailumaasto on poikkeuksellinen kantahämäläinen suunnistusalue, koska normaalisti täällä totuttuun harju- suppa- pystyvihreään tämä maasto koostuu useita erillisistä kalliomäkialueista jyrkänteineen, rinteineen ja notkoineen. Paikalliset korkeuserot vaihtelevat itäosan 15 m:stä

länsipuolen 35 m:iin. Alueella on suoritettu 2020- luvulla hyvin suppeasti metsänhoidollisia toimenpiteitä, joten kulkukelpoisuuden arvioin keskimäärin arvosanoilla tyydyttävä – hyvä. Kuusi- mänty- valtaisaa maastoa kuvaavalla kartalla tiheikkövihreää on hyvin vähän.

Sitten itse radoista: keskimatkojen ratapituuksia ja rastivälejä on säädetty lumihangessa jo viimeiset kaksi kuukautta, koska ohjeajat ovat melko lyhyet. Siitä huolimatta ratoihin on sisällytetty rytmitystä lyhyiden tarkkojen kartanlukuvälien ja pitkien reitinvalintavälien vaihteluina. Ratamestariryhmän ennakkoarvion mukaan nopeajalkaisimmat ja tarkimmat kartanlukijat etenevät täällä toukokuussa 6.15–6.30 min/km.

Pari suositusta mitään paljastamatta: pitkillä väleillä pysähdys ja huolellinen reitinvalinta säästää minuutteja. Toisena vihjeenä neuvon, että älkää juosko jalkojanne alta radan alussa, koska tarvitsette niitä viimeistään radan loppukolmanneksella.

Lisää virallista infoa tulevissa kilpailuohjeissa.

Nähdään Puuhamaassa, tervetuloa!

Jarmo Lahti

Ratamestari