Ratamestarin lausunto

Kaksi kertaa kilpailujen ajankohtaa siirrettiin ja niin siinä kävi, että SM rata-ajot Ahveniston moottoriradalla osui samalle viikonlopulle.

Tapahtumien yhdenaikaisuus kyllä leikkasi palan maastoa pois pyöräsuunnistajilta, mutta samalla jäi myös muutama nousukäyrä radoilta käyttämättä.

Polkuja Ahvenistolla on riittävästi, joten reitinvalintaa kyllä on tarjolla rastiväleille. Osa urista on leveää ja nopeaa kovapintaista kuntorataa, mutta kyllä reiteille osuu myös pientä kartan pistepolkua, jossa kivet ja puunjuuret hidastavat ajoa. Sadekelin sattuessa meno maastossa hidastuu ja tekee polut liukkaiksi.

Korkeuserot maastosta tekee haasteellisen ja radat on suunniteltu niin, että hyvällä reitin valinnalla on suuri merkitys lopputulokseen. Ikäsarjatkaan eivät säästy nousukäyriltä, mutta heillä isot kulku-urat auttavat etenemistä maastossa.

Kaksi toisistaan etäällä olevaa eri lähtöpaikkaa keskimatkalla, antaa sen mahdollisuuden, että samaan aikaan maastoon lähtee paljon kilpailijoita.

Kilpailumaasto on kuitenkin aika suppea Ahvenistolla, joten vastakkain ajoa poluilla tulee väkisinkin. Sarjojen H21, D21, H20 ja H35 kilpailijat ajavat alkuosan rataa muita vastaan, mutta loppu tullaankin ”virran” mukana kohti maalialuetta. Pienillä urilla on ahtaampaa ohituksille, mutta leveillä urilla on tilaa ohittaa.

Sunnuntain viesteissä ei pitäisi tulla vastakkain ajoa, vaan kaikki sarjat ja hajonnat kiertävät Ahvenistonjärveä samaan suuntaan.

SM kilpailujen tavoiteajat ovat aiheuttaneet eniten haastetta ratojen suunnittelussa ja matkoja on koko ajan säädetty lyhyemmiksi testiajojen jälkeen. Vahva usko kuitenkin on, että Ahveniston mäkinen maasto antaa mahdollisuuden nopeaan etenemiseen ja kuiva syyskeli auttaa lopputuloksessa.

Onnistuneita reitinvalintoja ja pitäkää vauhti oman ajotaitojen mukaisena vauhdikkaissa laskuissa. Lukekaa tarkasti kilpailuohje ja kunnioittakaa kiellettyjen alueiden merkintöjä kartassa ja maastossa. Vaarallisimmat laskut ja risteykset on maastoon merkitty kyltillä VARO! Käyttäkää sitä soittokelloa, varoittamaan kanssa kilpailijoita ja muita maastossa liikkujia kun niitä kohtaatte.

>> rtm. repa <<