Ratavalvojan kommentteja

Ahveniston maasto on kilpailijoille paikoin haasteellinen. Harjumaastossa on monentasoisia ajouria joissa etenkin sadekelin sattuessa saa olla tarkkana. Reitinvalinnoista riippuen voi osua reitille polkuja joissa ei varmaankaan ole syytä kenenkään edetä ajamalla, harjun rinteillä voi olla polkuja jotka ovat kovin jyrkkiä ja joissa on matkalla juurakkoa ja kiviä. Polkuja kulkee myös rinteen suunnassa jolloin juurakot voivat olla yllätyksellisiä. Kannattaa muistaa, jos matka toppaa, kaataa itsensä ylärinteen puolelle, alamäkeen voi olla pitkä matka ennen kuin jalka kohtaa maata, rinne kun voi olla jyrkkä jossain paikoin. Kilpailusivuilla on hyviä kuvia polkujen malleista, kaikentasoista ja vauhtista uraa löytyy renkaan alle asfaltin ja kivikkopolun tai latupohjan ja ”peuranpolun” väliltä.

Alue on hämeenlinnalaisten suosittua ulkoilualuetta, joten maastossa liikkuu myös paljon kilpailuun kuulumattomia ihmisiä ja eläimiä. Ulkoilijoita pitää varoa, ja vaikka järjestäjä asiaa tiedottaa ennen kilpailua ja kilpailun aikana niin jokaisen pitää varoa ja väistellä muuta ”liikennettä”. Alue on osin  luonnonsuojelualuetta niin kartalla on kiellettyjä alueita sen takia, ja myös moottoriradalla olevan Rata-SM kilpailun takia. Narussa ulkoilutettavien eläimien lisäksi etenkin alussa lähtevät voivat kohdata vaikkapa kauriita, kettuja, mäyrän tai supin joita alueella liikkuessa on tullut vastaan, onpa myös ratsastajia toisinaan reiteillä.

Pyöriin on vaadittu äänimerkin antolaite ihan syystä ja sen käyttöä suosittelen, myös vaikka ohitustilanteissa mutta etenkin ulkoilijoita kohdatessa. Muistetaan ”liikennesäännöt” kohdatessa kisaajia ja kulkijoita, niin kohtaamiset menevät luultavasti mukavimmin.

Ratoja ja karttaa on viimeistelty vielä kisaa edeltävään viikonloppuun asti. Radat ja maasto antavat haasteita niin fyysiselle kuin kartanluvulliselle puolelle. Kaikkea voimaa ei jaloista kannata jättää millään radalla ensimmäiseen penkkaan kun niitä tulee joku lisää kuitenkin. Toisaalta kartanluvulla ja reitinvalinnalla voi säästää niin ajassa kuin reidessä.

Mukavaa SM-viikonloppua ja nauttikaa Hämeenlinnalaisesta olympiamaisemasta.

t:Teppo